De geur van versgebakken brood, wie kan dat weerstaan?! Om maar te zwijgen over de talloze gebakjes die er alleen al verrukkelijk uitzien. De in 1938 opgerichte Bakkerij Oonk is een begrip op Zuid. Lindy Lubbers (links) en Audrey Bijkerk (rechts) zijn degenen die dit filiaal met veel plezier runnen.
Hoe zijn jullie zo bij Oonk terecht gekomen?
Audrey: “Ik werk hier inmiddels al 20 jaar. Ik was nog jong, woonde net op mezelf en er moest natuurlijk geld worden verdiend. Mijn moeder tipte mij over een advertentie in de krant met een vacature voor medewerkster voor Bakkerij Oonk. Ik was eigenlijk al een dag te laat voor de sluitingsdatum van de sollicitatie, maar ik ben die dag toch direct naar de bakkerij gefietst. Eenmaal aangekomen vroeg ik naar de eigenaar, Marc Oonk. Hij streek over zijn hart en we hebben toen direct een gesprekje gedaan. Tot mijn grote vreugde werd ik aangenomen! Destijds dacht ik nog dat dat voor slechts een paar jaartjes zou zijn, maar voor je het weet ben je 20 jaar verder ?… Na een jaar of 10 ben ik hier filiaalleidster geworden. Na wat bewogen jaren voor mij privé heb ik besloten om een stapje terug te doen. Vier jaar geleden is Lindy bij ons gekomen en ze is heel enthousiast en gedreven. Die wilde wel het stokje van mij overnemen. Dus we zijn nu bezig met een transitieperiode.”
Lindy: “Ik werkte hiervoor bij een schoenenwinkel in het centrum. Dat was veel stilstaan en dat is écht niks voor mij haha. Ik was dus op zoek naar een nieuwe uitdaging en stuitte toen op een vacature bij Bakkerij Oonk. Geen dag heb ik spijt gehad van deze beslissing. Ons team is superleuk en heel hecht. Ik ben degene die hier het minst lang werkt. De rest van de medewerkers behoort hier zo ongeveer bij het interieur, want zij werken hier al van 12,5 tot maar liefst 30 jaar! Als nieuweling was dat even lastig ertussen komen, maar nu zijn we zo ongeveer familie van elkaar.”
Wat is volgens jullie de kracht van winkelcentrum Zuid?
Audrey: “Het is een ontmoetingsplek. Veel mensen kennen elkaar en wij kennen de mensen. We hebben een vaste klantenkring, dus daarmee zijn wij voor de wijk een belangrijke sociale factor denk ik. Daarnaast is het goed dat de verbouwing heeft plaatsgevonden. Het was zo ongeveer op sterven na dood en dan heb je de keuze: gaan we er nog wat mee doen? Of laten we het zo? Die verbouwing heeft heel wat voeten in aarde gehad, maar we zijn er erg blij mee.”
“Een vaste klant stond hier laatst met tranen in z’n ogen.
Die miste in deze coronatijd zijn ontbijtje hier zo!”
Lindy: “Sommige mensen komen gewoon elke dag een half brood halen. Ze kunnen natuurlijk in één keer twee broden meenemen, maar dan merk je toch dat mensen graag vaker komen om toch even dat praatje met je te maken. De sociale contacten op te zoeken. Normaal gesproken is onze lunchroom natuurlijk open en dan zijn er mensen die elke dag een kopje koffie komen doen. De lunchroom missen we nu wel heel erg. En de klanten ook.
Audrey: “Klopt! Een vaste klant stond hier laatst met tranen in zijn ogen, die kwam hier elke dag z’n ontbijtje eten en z’n krant halen. Die miste het zo! En ook in de eerste weken van corona kreeg ik een handgeschreven brief van een oud vrouwtje van 70 jaar, met de vraag of ik alsjeblieft haar Facebook-vriendin wilde worden. Die kwam hier elke vrijdag een saucijzenbroodje halen en hoorde dan even hoe het met ons was. Dat kon toen niet meer omdat ze thuis moest blijven en daarom wilde ze graag via Facebook op de hoogte blijven. Dat heb ik gedaan en daar help je zo iemand heel erg mee. Als je dat dan kunt doen voor iemand, dan doe je dat toch?”
“In de eerste weken van corona kreeg ik een handgeschreven brief van een oude vrouw van 70 jaar, met de vraag of ik alsjeblieft haar Facebook-vriendin wilde worden.”
Waarin hebben jullie het meeste plezier in je werk?
Lindy: “We hebben zoals gezegd een heel hecht team, dus daar kom je sowieso je bed voor uit. Maar ook voor de klanten. Die jou waarderen hoe je bent als mens en hoe we ons werk doen. En wij waarderen onze klanten andersom ook. Want zelfs ten tijde van corona, blijven ze bij ons komen. Daar zijn we erg dankbaar voor. We halen heel veel plezier uit wat wij dagelijks hier doen.”
Audrey: “En ik vind het fijn dat ik achter al onze producten sta. Onze producten zijn eerlijk en puur. En ik vind eigenlijk alles lekker, haha. Verder vind ik het gemoedelijke bij Bakkerij Oonk heel leuk. Ondanks dat we best wel een grote organisatie zijn, zijn we een familiebedrijf. Dat merk je ook naar andere filialen toe. Als daar bijvoorbeeld problemen zijn, dan los je dat met elkaar op.”
“Het is niet alleen jouw winkel in een winkelcentrum, maar je bent hier met z’n allen en je dóet het ook met z’n allen.”
Hoe is jullie contact met jullie noabers in het winkelcentrum?
Lindy: “Toen ik hier kwam werken, was echt positief verrast over het contact met de winkeliers onderling. Wij hebben bijvoorbeeld goed contact met de visboer, met Sandersvers, maar ook met de bloemist hier tegenover. Dat contact is heel gemakkelijk en je doet het hier echt met elkaar. Je kunt gewoon een gil geven als er iets aan de hand is. Het is niet alleen jouw winkel in een winkelcentrum, maar je bent hier met z’n allen en je doét het ook met z’n allen.”
Hebben jullie een favoriet product van één van je noabers?
Audrey: “Ik haal geregeld een stukje kabeljauw bij Vishandel Je Maatje. En ohja, de knoflooksaus van Sandersvers is echt de beste die ik ooit heb geproefd!”
Lindy: “Ook de rauwkostsalade van Sandersvers zijn top! Heerlijk om bij je avondeten te eten.”
Wat moeten mensen écht ontdekken bij Bakkerij Oonk?
Lindy: “Onze saucijzenbroodjes en onze taartsloffen. Dat zijn onze bestsellers.”
Audrey: “En wat ik erg lekker vindt zijn de luxere gebakjes van ons: de ‘bollen’. Dat zijn wel mijn favoriete gebakjes!”
Wat doen jullie graag in je vrije tijd?
Lindy: “Op het moment zijn we heel druk bezig met klussen. Het is een hobby geworden inmiddels. Verder mogen we graag barbecueën. Dan neem ik uiteraard stokbrood mee van hier, de salades en vlees van Sandersvers en een visje bij Vishandel je maatje. Dan heb ik de buit in één keer binnen voor een heerlijke barbecue!”
Audrey: “Ik heb 3 jaar geleden een oud huis gekocht uit 1910. Een echt klushuis, waar we nog steeds mee bezig zijn. Dat was een huis waar ik vroeger als kind al van zei: “Daar wil ik later wonen!” Dat is wel echt grappig dat ik dan nu daar daadwerkelijk ook woon, in mijn droomhuis. Fantastisch leuk.”
Nog een laatste note?
Lindy: “Deze coronatijd moeten we met z’n allen doorkomen. We hopen natuurlijk dat het allemaal snel voorbij is. In de tussentijd: zorg goed voor jezelf! En wil je liever niet de deur uit? Dan kun je ook op onze website jouw bestelling plaatsen. Dan komen we jouw brood en banket met liefde bezorgen.”