Als beveiliger in het winkelcentrum ten tijde van corona ben je goed druk. Daar weet Henk-Jan van der Holst alles van. “De meeste mensen houden zich netjes aan de regels, maar je merkt dat het geduld van mensen een beetje aan het opraken is.”
Henk-Jan heeft voor de ondernemers en bewoners van Zuid een speciaal plekje in zijn hart. Waarom? Lees het in het interview hieronder.
Hoe ziet jouw werk als beveiliger eruit?
“De jaren 80 beveiliger met dikke nek en boze blik? Dat werkt allang niet meer”, zegt Henk-Jan, eigenaar van EYESAFETY. In mijn team komt gastheerschap op nummer 1, daarna ben je pas beveiliger.
Ik zeg altijd: je moet als beveiliger communicatief vaardig zijn, niet per se fysiek vaardig. Mensen moeten zich welkom en prettig voelen tijdens het winkelen. En dat gevoel kun je niet creëren als je continu iedereen loopt af te straffen. In plaats daarvan probeer ik de schakel te zijn tussen de ondernemers, het bestuur en de consument. Met de wijk heb ik ook heel goed contact. En pas als ik er onderling niet uitkom, pas dan komt de politie erbij.
Ons team bestaat uit allround beveiligers (niveau 2) en zijn op vrijwel alle plekken inzetbaar. Zo werken we bijvoorbeeld ook voor festivals – hoewel nu even niet ?. Een festival en een winkelcentrum is een wereld van verschil. Bij een festival is er bijvoorbeeld lang niet altijd ruimte voor langdurige gesprekken waardoor je als beveiliger anders moet optreden. In een winkelcentrum los je het daarentegen vrijwel altijd communicatief op.”
Wat is voor jou het mooiste en lastigste aan je werk?
“Een ‘goed gelukte dag’ is voor mij een dag dat er niks gebeurd. Dat klinkt misschien gek, maar dat betekent dat ik mijn werk dan goed heb gedaan. We kunnen met bemiddelen enorm veel oplossen. Ik zit nu bijna 15 jaar in het vak en ik zit echt niet meer te wachten op fysieke confrontaties. Maar het gekke is, dat soms fysieke confrontaties nog minder inspannend zijn dan de uitvoerige gesprekken die je soms moet voeren.
Wat het lastig maakt in mijn werk is dat je vaak ook de reden ontdekt waarom mensen stelen. Omdat ze bijvoorbeeld zich écht geen raad meer wisten. Of omdat iemand dement is en er totaal geen erg in heeft wat hij of zij doet. Ben je dan op zo’n moment mens of beveiliger? Zo’n demente vrouw begeleiden we dan met alle liefde terug naar huis. Het is soms een grijs gebied waarin je afwegingen moet maken. Wij zijn trouwens ook het enige beveiligingsbedrijf die ‘dementievriendelijk’ werkt. EYESAFETY heeft een certificaat, omdat we zijn opgeleid hoe we het beste met dementerende mensen om kunnen gaan.”
En hoe zit het met andere kwaliteiten van beveiligers, zoals gezichten onthouden?
“Ja, zulke kwaliteiten ontwikkel je vanzelf als je dit werk doet. En ervaring leert: de eerste gedachte die je over iemand hebt is vaak de juiste. Voor 90 procent is het dus echt het volgen van je instinct.”
Hoe zit het met veilig winkelen op Zuid?
“Het veiligheidsgevoel van de ondernemers hier in winkelcentrum Zuid ligt op 87%. Dat is ongekend hoog. Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) doet audits bij instellingen en controleert de veiligheid. Dit hoge percentage hadden ze nog niet eerder meegemaakt. Dat is natuurlijk een fantastisch mooie verdienste van ons team.
Mijn vakgebied is veel breder dan wat mensen in eerste instantie denken bij beveiliger. Zo heb ik onlangs met de ondernemers een ontruimingsoefening opgesteld bij Zuid. En ik zorg dat de BHV op orde is. Doordat mijn team veel meer doet dan ‘sec’ beveiliging, is denk ik ook meteen de reden waarom wij inmiddels al viér KVO-sterren hebben binnengesleept van KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) voor het winkelcentrum.
Misschien is het geheim wel dat groepen mensen – net als kinderen – duidelijkheid en structuur nodig hebben. Zo zorgen we er als beveiliging ook voor dat mensen netjes hun winkelwagentje terugzetten, niet overal zomaar aanplakbiljetten ophangen etc. Zo blijft het winkelcentrum netjes en bovenal: een prettige omgeving om te winkelen. En door al die dingen vooraf goed te organiseren, scheelt dat ons achteraf een hoop gedoe.”
Heb jij een favoriet product van één van de winkeliers?
“Iedereen kent mij als pedaalemmer hier, hahaha! Ik ben dol op eten. Voordat ik de beveiliging in ging was ik ook brood- en banketbakker en kok. Eten is dus een échte passie van mij.”?
Hoe ziet jouw vrijetijdsbesteding eruit?
“Dat is misschien heel cliché, maar dat is mijn gezin. Mijn vrouw en kinderen zijn allemaal chronisch ziek en hebben allen last van de (erfelijke) aandoeningen: Tarlov-cysten, Overdruk Syndroom, Elhlers Danlos Syndroom ( EDS ) en Alpha1 antitrypsine deficiëntie. Een heel rijtje met aandoeningen dat ervoor zorgt dat wij met regelmaat in het ziekenhuis te vinden zijn.
In het dagelijks leven zorgen de aandoeningen dat mijn vrouw en kinderen bijvoorbeeld snel uitgeput zijn. Op een goeie dag kunnen we leuke dingen doen, maar op een slechte dag komen we niet verder dan de kinderboerderij op de hoek. Mijn zoontje is onlangs zelfs behandeld in Boston, omdat deze behandeling niet werd aangeboden Nederland. We hebben een inzamelingsactie gedaan om deze behandeling te bekostigen en van deze donaties is denk ik wel een kwart afkomstig van het winkelcentrum. Daar ben ik de ondernemers en bewoners van Zuid enorm dankbaar voor <3.
De operatie in Boston is gelukkig mét resultaat. Ze hadden mijn zoontje eerst ongeveer 25 tot 30 jaar gegeven, waar hij nu met een aangepast dieet wel 100 jaar kan worden! En als kers op de taart hadden de ondernemers ten tijde van de operatie nog wat extra geld ingezameld om voor ons gezin kerstcadeaus te halen, die ze ons gaven toen we rond kerst weer terug naar huis vlogen. Echt fantastisch!”