De ambacht die bij het slagersvak komt kijken kun je met je eigen ogen zien wanneer je in de winkel staat, door de open keuken. “We maken al onze vlees- en vleeswarenspecialiteiten zelf. Zoals onze rosbief, grilworst, gebraden rollade en rundersalami. Die zijn allemaal met goud bekroond op De Nationale Slagers Vakwedstrijd 2019-2020,” vertelt Herman Leferink, de eigenaar van Sandersvers. Wij kopen al onze producten zoveel mogelijk lokaal in. Deze worden in onze slagerij op ambachtelijke wijze bereid.”
“We kopen al onze producten zoveel mogelijk lokaal in.”
Hoe ben je begonnen met Sandersvers?
“In 2013 ben ik echt voor mijzelf begonnen. Daarvoor was ik onderdeel van Sanders Supermarkten. De naam heb ik gehouden, want dat was echt een begrip. We hadden keuze uit verschillende locaties, maar op Zuid zag ik écht de potentie. Er komt hier dagelijks veel winkelend publiek. Niet gek natuurlijk, want je hebt hier alles onder 1 dak. En op Zuid kon een goede slager natuurlijk niet ontbreken… ?”
Wat is volgens jou de kracht van Zuid?
“Naar mijn mening werken we het beste wanneer we als winkeliers onze krachten bundelen. En dat is precies wat we al jarenlang doen. Zo hebben we op Zuid een zogeheten ‘versgroep’: een groep van winkeliers met verse producten, waarmee we verschillende acties organiseren. Denk aan de barbecueactie van afgelopen zomer. Of het paasontbijtje die je kon bestellen tijdens Pasen en bij jou werd thuisgebracht. Zo hebben we samen, ondanks dat corona toen net opspeelde, toch nog mensen een fijne Pasen kunnen bezorgen. Dat vind ik mooie voorbeelden waarbij we als winkeliers de samenwerking opzoeken.”
Waarin heb jij het meeste plezier in je werk?
“Het ondernemerschap maakt dat je elke dag weer voor nieuwe uitdagingen staat. Soms leuke uitdagingen en soms spannende. Neem corona bijvoorbeeld. Door corona mogen we klanten niet meer onze producten laten proeven. Dat dwingt je eigenlijk om op een andere manier je producten te verkopen en dat werkt ook heel vernieuwend voor ons team. Zo blijf je leren.
Ik geloof in mijn producten, maar ik vind het ook enorm belangrijk wat mijn klanten ervan vinden en met welke suggesties zij komen. Die wisselwerking is voor mij zeer waardevol.”
Wat is het favoriete product van één van je noabers?
Het is even stil bij Herman en hij kijkt bedenkelijk. “Ik kan niet kiezen! Ik kom eigenlijk bij vrijwel alle winkels over de vloer. Zo haal ik bij de Zuivelhoeve mijn kaas en bij Oonk het gebak. En voor mijn eten op vrijdagavond haal ik standaard een visje bij mijn overbuurman Je Maatje.”
Wat moeten mensen écht eens proberen bij Sandersvers?
“Ons paradepaardje is onze verse worst met kruidnagel (ook wel bekend onder de naam Groninger worst). Daarnaast hebben wij met veel vleesproducten de eerste prijs gehaald op De Nationale Slagers Vakwedstrijd 2019-2020. Allemaal zéér het proberen waard.
Naast vleesproducten maken wij ook huisgemaakte maaltijden, hapjes, vers belegde broodjes, rauwkosten en sauzen. Al onze maaltijden worden elke dag vers bereid met seizoensgebonden ingrediënten. We roken, koken en bakken. Een heel eigen beleving van groente en vlees. We gebruiken geen extra toevoegingen om onze verse gerechten langer houdbaar te maken en dat proef je.”
“Met kerst is het hier een gezellig familiebedrijf.”
Hoe ziet jouw gezinssituatie eruit?
Mijn vrouw en ik hebben 2 jongens van 25 en 27 jaar. Mijn vrouw is pedicure en helpt daarnaast ook een aantal dagen in de week mee. Mijn zoons hebben beiden vroeger als bijbaantje in de winkel geholpen en af en toe doen ze dat nog steeds. Met de kerst nemen ze standaard vrij van hun eigen werk. Oók mijn lieve schoondochters. Met z’n allen komen ze ons dan helpen om alle gourmetschalen etc. klaar te maken. Een drukke, maar ook enorm gezellige tijd. Dan is het echt een familiebedrijf!”